KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

TELEWIZJA OD KUCHNI, CZYLI WIZYTA W TVP3 ŁÓDŹ

Klasa 1b o profilu dziennikarsko-filmowym wybrała się na wycieczkę do gmachu TVP3 Łódź.


Zwiedziliśmy jego pomieszczenia i poznaliśmy bliżej pracę dziennikarza telewizyjnego. Obejrzeliśmy sprzęt, jakiego używa się przy wykonywaniu wielu zadań. Naszym pierwszym przystankiem było pomieszczenie techniczne, gdzie dowiedzieliśmy się co nieco m.in. o kamerach, oświetleniu i mikrofonach używanych do nagrywania materiału. Chętni mieli szansę potrzymać kamerę i wcielić się w rolę operatora.
W pokoju montażysty mogliśmy obserwować, jak montowane są materiały, które później oglądamy w telewizji. To naprawdę ciężka i czasochłonna praca. Zmontowanie kilku minut materiału zajmuje nawet cały dzień.
Mieliśmy również okazję zobaczyć, jak wygląda studio, jeszcze zanim pojawią się w nim prezenterzy. Widok tak wielu kamer i reflektorów zapierał dech w piersiach.
Myślę jednak, że na nas wszystkich największe wrażenie wywarła reżyserka. To tam tak naprawdę wszystko jest kontrolowane – światło, dźwięk, wizja. Nad emisją jednego programu czuwa wiele osób i to dzięki ich ciężkiej pracy program jest emitowany bez problemów.
To było dla nas bardzo ciekawe doświadczenie i mamy nadzieję na więcej wizyt w TVP3 Łódź oraz ścisłą współpracę z tą instytucją.

                                                                                    Kinga Najman, kl. 1b